L’Esmeralda i l’Emilio han anat a Dublín!

Dins del marc del nostre Projecte Erasmus+ 2024-2025 anomenat: Knitting Peace! (Teixint la Pau!), l’Esmeralda i l’Emilio, tots dos professors de secundària, hem anat a Dublín a fer la formació: “Refresher Course for Already Practicing Language Teachers“. Aquest curs contribueix a l’assoliment de l’objectiu numero 5 del nostre projecte Erasmus+, el qual consisteix a “millorar l’aprenentatge d’idiomes i la valoració de la diversitat lingüística al centre a través del treball de les competències plurilingüe i de mediació oral i escrita”.

La nostra escola a Dublín es diu “Europass Teacher’s Academy” i està ubicada a un barri a prop del centre. El primer que ens va sobtar va ser que estava ubicada dins del recinte d’una esglesia i és que sembla que a Dublín hi ha esglèsies que són reconvertides en espais polivalents.

Our New Teacher Academy in Dublin City CenterMindfulnessia Dublinissa - Erasmus+ | Vantaan Aikuisopisto

També ens va sorprendre que al nostre allotjament, un edifici d’estil georgià molt típic de la ciutat, hi havia viscut durant dos anys l’escriptor, activista, dramaturg i Premi Nobel George Bernard Shaw.

George Bernard Shaw – Modernism Lab

Dia 1 – 18/11/2024

Comencem el curs!

Aquest és el nostre horari de la setmana. La nostra professora es diu Miriam Stewart!

 

Arribem a l’escola, entrem a la nostra aula i fem una foto amb el “Gato Juan”, mascota de 2n d’ESO A. L’alumnat vol veure’l viatjar!

A continuació, coneixem a les companyes amb qui farem el curs: quatre professores franceses, una holandesa, una italiana i una espanyola. Ens trobem amb un mobiliari molt modern, ergonòmic i flexible que ens fa reflexionar i ens agrada molt. De fet, al pack de benvinguda ens donen un catàleg d’aquest mobiliari que permet moltes agrupacions diferents dins de l’aula segons l’objectiu de l’activitat que s’estigui portant a terme, així com treballar amb diferents metodologies.

El primer dia fem activitats de presentació i la professora ens explica informacions importants del curs i de la nostra estada a Dublín.

Al final del matí, fem una activitat que ens crida l’atenció i que està directament lligada a l’objectiu 5 del nostre Projecte Erasmus+. L’activitat es diu “ALanguage Portrait” (“Un retrat de les llengües relacionades amb el nostre cos”). Ens fa dibuixar un cos i situar-hi les llengües que coneixem, que parlem, que sentim, que gaudim, amb les quals hem tingut contacte o experiències emocionals en el passat i/o en el present. Deprés, presentem el nostre retrat a la classe i justiquem l’ubicació de cada llengua dins del cos i també el color que li hem assignat. Aquesta activitat posa en relleu la importància del plurlingüisme i de tenir en compte les llengües maternes del nostre alumnat i com aquestes formen una part important de la seva identitat. Per últim, aquesta activitat també ens pot ajudar a entendre la motivació o falta d’aquesta del nostre alumnat vers l’aprenentatge de la llengua que s’estigui aprenent.

Un cop acabades les classes, vam realitzar una Fira Internacional de menjar on vam compartir productes típics dels nostres països amb les companyes i un tour per la ciutat amb un guia de l’acadèmia. Vam tenir la mala sort de que pluvia a bots i barrals, we mean, it was raining cats and dogs! Welcome to Ireland! 😉

Dia 2 – 19/11/2024

Avui comencem el dia posant a prova els nostres sentits i coneixements sobre la cultura irlandesa. La Miriam vol que aprenem mitjaçant l’experiència per després reflexionar sobre la teoria.

L’activitat que més ens ha agradat ha estat la de “Visual thinking strategies engaging the senses”. L’activitat ha començat explorant 4 elements de la cultura irlandesa (el hurling, la torba, el pal de recompte, algues i un anell celta)  a través dels sentits del tacte, l’olor, el gust i l’oïda.

Va ser molt interessant primer intentar esbrinar què era cada cosa a través dels sentits, doncs això despertava el nostre interès i curiositat. Després, vam haver d’associar paraules clau a cada element per, a continuació, ordenar un text (jigsaw reading) sobre cadascun. Per últim, cada alumna va escollir l’element que li interessava més i va indagar a través de tres preguntes sobre el text escollit. Finalment, vam haver de buscar la resposta a les preguntes a Internet i compartir els nostres aprenentatges amb la resta de la classe.

L’interessant d’aquesta activitat, apart del que hem après sobre la cultura irlandesa, va ser la manera de dur a terme l’activitat per part de la docent, la qual va fer servir “inquiry based-learning” – aprenentatge basat en la investigació. En lloc de la professora donar les instruccions de l’activitat i fer el modelatge per a que a continuació l’alumnat treballi de manera autònoma, s’inverteix la manera de fer i és l’alumnat qui comença a treballar el material i a desenvolupar les seves pròpies eines d’investigació. La professora pot així monitorejar, guiar i donar support a l’alumnat mentre fa la tasca.

Vam acabar el matí veient activitats d’impro per treballar la competència oral, en especial la fluïdesa i la pronunciació, i vam compartir eines de gestió d’aula que fem servir cadascuna de nosaltres per agafar noves idees.

Dia 3 20/11/2024

Dimecres estava programat per anar a l’EPIC Museum, però finalment vam anar-hi el 4t dia.

Aquest dia vam fer molta activitat física!

La Miriam va començar proposant-nos fer improvitzacions amb una bufanda per a treballar l’oralitat i la imaginació. Primer havíem de respondre preguntes com: “What is it?” and “Who am I?”. Per últim, vam fer petites històries teatralitzades fent servir la bufanda de 5 maneres diferents. Les històries que van sortir van ser les de la “Caputxeta Vermella” i “Alícia al païs de les meravelles”.

Una de les coses que hem après de la Miriam és que la llengua és inherent al cos, cosa que sovint oblidem quan som a l’aula.

Per aquest motiu vam fer diferents activitats per practicar la pronunciació de diferents sons de la llengua tenint en compte la musculatura, la posició de la llengua i de la boca, el so que es produeix, etc. A continuació vam treballar amb embarbusaments, canviant el volum, la velocitat i l’alçada de la veu, tant en la nostra llengua com en anglès. Va ser molt interessant veure que quan proposàvem als companys i companyes fer servir la nostra llengua materna, i no la seva, hi havia un sentiment d’empoderament. Això ens fa reflexionar sobre la importància de tenir en compte les llengües maternes del nostre alumnat a l’hora d’ensenyar una llengua estrangera. També vam compartir més idees de com explotar els embarbusaments a l’aula.

Per acabar, vam treballar la poesia a través de l’activitat “Patchwork Poems”, una manera de treballar-la a partir de poemes existents. La professora va penjar poemes de diferents autors i autores per tota la classe. Primer de tot, vam fer una lectura amb música de fons per, a continuació, anar retallant els versos que ens semblaven més interessants i que resonaven en nosaltres. D’aquesta manera, cadascú vam crear el nostre poema i després vam fer un petit recital per a compartir-los amb la resta de la classe. Hem agafat bones idees per a treballar al Sant Jordi!

A la tarda vam tenir la sort d’assistir a una classe de dansa irlandesa que ens van oferir a l’escola. Va ser tota una experiència! Això sí, vam acabar esgotats! Quina energia!

Dia 4 21/11/2024

El matí de dijous va estar dividit en dues parts.

La primera meitat del matí la vam dedicar a explorar com l’Intelligència Artifical ens pot ajudar com a docents, i vam descobrir tot un món d’Apps que ens poden fer la vida més fàcil en el nostre dia a dia. En compartim unes quantes:

Per a professorat:

Aquestes apps permeten planificar lliçons, crear materials, presentacions powerpoints, adaptar textos a diferents nivell, etc.

Per a alumnat:

Aquestes apps permeten crear llibres, cançons o fins i tot fer parlar a personatges a través de fotos!

Us animem a que els hi feu un cop d’ull.

La segona part del matí vam anar a l’EPIC Museum, el museu de l’emigració i cultura d’Irlanda. Va ser tota una experiència! Es tracta d’un museu molt interactiu que et fa reflexionar sobre com es vivia i com es viu en aquest pais, així com sobre tot el que hi ha al darrere d’un procès migratori. La Miriam ens va posar un seguit de reptes que havíem de superar al final de la nostra visita i ens va proposar fer servir una de les applicacions d’IA per explicar el que havíem après al museu.

Dia 5 22/11/2024

Arribem al final del curs amb més moviment! La nostra docent és experta en “embodying the language”. Això vol dir alguna cosa com “encarnar l’idioma” o “integrar l’idioma al nostre cos”.

Bàsicament, aprenem que a vegades el professorat tenim una fixació amb explicar regles gramaticals de manera molt teòrica donant definicions, etc. quan realment amb el cos podem entendre tot molt més ràpid i de manera més clara. Per exemple, si un alumne pregunta què vol dir “clap” en anglès, és molt més efectiu fer el gest de tocar les palmes que donar una definició. Fem alguns exercicis per a practicar això.

A continuació, dediquem una estona a crear material, lliçó, exercicis, etc. per a les notres classes posant en pràctica tot el que hem après en el curs. Finalment, reflexionem sobre els objectius que ens vam plantejar a l’inici del curs i quin grau d’assoliment hem obtingut en acabar el curs. Sortim bastant sastisfets.

Vam acabar la jornada amb la professora entregant-nos els nostres diplomes del curs i amb una excursió de mig dia als llacs de Glendalough. Vam tenir la sort de veure neu!

 

La nostra experiència a Dublín ha estat molt enriquidora i ens ha servit per a connectar amb professorat d’altres països d’Europa amb qui segur que farem coses juntes en el futur!

Comenta aquesta entrada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Copyright © 2025 L'institut Escola d'Art