La Susanna i l’Anna han anat a Berlín!

ERASMUS + FROM STEM TO STEAM

L’art i la ciència no competeixen, són complementàries. L’art dona una visió subjectiva del món, mentre la ciència ens en dona una d’objectica. El cervell d’una persona necessita les dues visions per prendre decisions adequades.

Font: From STEM to STEAM. David A. Sousa i Tom Pilecki

Dins del marc del nostre Projecte Erasmus+ 2024-2025 anomenat: Knitting Peace! (Teixint la Pau!), la Susanna professora de Biologia i Matemàtiques i l’Anna, professora Física i Química, hem anat a Berlín a fer la formació: From STEM to STEAM education: a new learning approach”.

Han estat cinc dies de formació sobre com incloure l’art en els projectes de ciència i tecnologia. Vam dedicar una de les sessions a valorar la importància d’incloure l’art en els projectes STEM, projectes de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. La resolució de reptes i problemes del segle 21 passa, en molts casos, per l’ús de la creativitat. És a través de l’art que podem mirar des de noves perspectives el problema i la seva possible resolució. L’art ens permet també fer una mirada empàtica de l’objecte d’estudi i ens ajuda a ampliar les possibilitats en la resposta. Per tant, com a docents, hem de ser creatius i poder inspirar la creativitat en els nostres alumnes. I amb aquesta premisa, amb activitats que permeten fer-ho,  arrenquem el curs!

Hem vist quins són els punts principals de la metodologia DESIGN THINKING i com cal dissenyar situacions a partir de l’aprenentatge basat en problemes. L’aprenentatge STEAM es serveix moltes vegades de les estratègies de visual thinking (VTS) i aquí hem pogut encaixar el que portàvem a la motxilla gràcies a formacions prèvies. També ens serveix per poder interpel·lar els estudiants a partir d’imatges,  aconseguint que tinguin un rol actiu davant el problema, mobilitzant coneixement i iniciant un primer despertar de la seva creativitat. En aquestes activitats la/el docent minimitza el temps de parla i es converteix en un conductor/guia de la sessió.
   

Una de les visites incloses en el curs ha estat el centre Futurium, un nou centre de Berlin que dona forma al futur. Ofereix espai per a discussions, tallers creatius i idees visionàries i convida els participants a explorar diverses perspectives i possibilitats futures de com ens comunicarem, com seran les ciutats i la nostra relació amb la natura. Un espai sorprenent que recomanem a qualsevol de vosaltres que tingui l’ocasió de visitar la ciutat.

I per acabar el curs vam dedicar-nos a fer d’alumnes creatives. Per una banda, vam crear un esbós artístic fent ús de l’escultura sobre un tema científic que inclogués diferents matèries i per altra banda vam dissenyar la nostra pròpia activitat STEAM: 

“Where do the butterflies in your stomach come from when you’re in love?”  

I què, sabeu d’on surten?

   

Si en vols saber més pregunta’ns i/o dona un cop d’ull:

Cursos gratuïts per docents amb exemples

Google arts and culture

Visual thinking strategies

Design thinking

Eina per crear rúbriques

 

Comenta aquesta entrada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Copyright © 2025 L'institut Escola d'Art