La Laia i la Maria han anat a Amsterdam!

Erasmus+ Deep Democracy AMSTERDAM

Dins del marc del Projecte Erasmus+ 2024-2025, la Maria i la Laia hem tingut l’oportunitat d’anar a Amsterdam a rebre la formació: “Deep democracy: how to manage conflicts building a strong classroom culture”, un curs que proposa conèixer el mètode Lewis com una tècnica eficaç per moderar i resoldre conflictes, així com per ajudar els estudiants a comprendre’s, a tenir una actitud respectuosa, a mostrar empatia cap als altres i a construir relacions positives.

Encara a Barcelona, ens comuniquen que la nostra escola es diu “Molinos de viento”. El nom ens sorprèn, i durant la nostra estada a Amsterdam descobrim que és una escola per aprendre castellà. L’espai està ple de llibres, revistes i diccionaris en castellà. I també n’hi ha algun en català!

DIA 0 – Diumenge 26/01/2025

La Maria i la Laia venim des de Barcelona amb avions diferents.

Enmig de maletes embalades, pantalles de Departures i Arrivals, i de botigues de souvenirs, colònies i xocolatines, la Maria i la Laia ens trobem a l’aeroport d’Amsterdam. Comença l’aventura!


Això del googlemaps i de poder usar les dades del mòbil arreu ens facilita l’arribada a l’hotel. Així doncs, en un tres i no res ja hi estem instal·lades i anem gaudir del primer sopar plegades. El nostre primer àpat és en una pizzeria, molt propi dels Països Baixos. 😉

 

DIA 1 – Dilluns 27/01/2025

Després de l’esmorzar i amb piles supercarregades anem cap a l’escola. En arribar ens reben i ens ensenyen com és el lloc on passarem els pròxims cinc dies. Durant la setmana hi ha un altre grup, majoritàriament de portuguesos, fent un curs STEM, i a la sala de davant nostre hi ha un grup de belgues que faran el mateix que nosaltres. 

Un cop a la nostra aula, la nostra formadora, la Nastajja, ens explica en què consistirà la formació i com ens organitzarem amb les classes. Però abans de posar-nos en matèria fem una ronda de presentacions. Al nostre grup, a banda de nosaltres, hi ha una dona grega i cinc belgues. Sembla que Bèlgica és un país molt implicat en la formació docent!

Durant el matí, realitzem diverses activitats, tant individuals com en parelles i en gran grup, que ens fan reflexionar sobre la nostra tasca com a docents. Afrontem els reptes diaris per transmetre tant coneixements com valors, que ajudin els alumnes a créixer a la societat actual i els proporcionin eines per superar els desafiaments del futur.

Es valoren les diferències culturals que ens permeten treballar la comunicació afectiva i involucrar tots els agents educatius per millorar la convivència. Es tracta de ser conscient, donar temps a la reflexió, per observar, analitzar i aprofitar els conflictes per millorar. Ha estat un matí intens, però ja ens sentim immerses en la “deep democracy”.

I acabem la sessió amb un tastet dels plats culinaris més típics d’Amsterdam.

Aprofitem l’estada també per a conèixer la ciutat. A les 15 h, l’escola ha organitzat un tour per als llocs més emblemàtics de la ciutat. Caminem pels voltants dels canals, observem l’arquitectura de la ciutat, visitem l’ajuntament i arribem fins a la plaça Dam. A més, la nostra guia, la Ivette, ens explica curiositats d’Amsterdam que desconeixíem, com que els pàrquings de les cases són a sota de l’aigua! Ho sabíeu?

A mitja tarda, la Maria i la Laia seguim visitant la ciutat, i al vespre ens acostem al barri vermell. El que hi veiem ens fa reflexionar sobre la situació de les noies que veiem i sobre un dels conceptes que just havíem treballat al matí al curs: la dignitat.

 

DIA 2 Dimarts 28/01/2025

Segon dia de classe. Avui ens presenten els temes a treballar i comencem!

Ens expliquen la teoria de Lewis Deep Democracy, un enfocament que ofereix eines per a enfrontar conflictes i tensions, assegurant que s’escoltin totes les veus, incloses les menys populars, la qual cosa permet resoldre problemes complexos. Aquest mètode innovador ajuda a gestionar dinàmiques grupals, prendre decisions efectives i resoldre conflictes i valorar tant les opinions de la majoria com les de la minoria, enriquint així el procés grupal en descobrir emocions, valors i creences més enllà dels mètodes tradicionals de facilitació.

Fundat per Myrna Lewis, emfatitza que evitar el conflicte pot perjudicar les relacions, i proposa que la Deep Democracy es pot aplicar en diversos entorns, des del privat fins al públic, incloent-hi subgrups centrats en educació, relacions i criança.

Aquesta teoria es concreta amb la metodologia que estableix 5 passos: 

També ens presenten la teoria de l’Iceberg. En aquesta metàfora, la part superficial i visible des de l’exterior per sobre de l’aigua representa l’estructura psíquica conscient. La part que se submergeix a l’aigua, però que encara continua sent visible des de l’exterior representa l’estructura preconscient, i tota la part submergida i oculta de l’iceberg, representa l’inconscient. Sigmund Freud afirmava que el comportament i la personalitat reben una influència important de la interacció constant entre forces psicològiques que entren en conflicte i que operen en aquests tres nivells diferents de consciència: el conscient, el preconscient i l’inconscient.

Un cop feta la teoria ens donen unes pautes per practicar totes dues teories i també per reflexionar sobre la diferència entre la dignitat i el respecte. Ha sigut un matí molt profitós!

Un cop acabades les classes, la Maria té moltes ganes d’entrar al museu Micropia, es tracta de l’únic museu del món dedicat als microorganismes i la profe de ciències no se’l pot perdre. Realment és impressionant i molt interactiu. Es poden observar els microscopis que tenen per tot el museu i en cultius fets en plaques petri la gran diversitat d’éssers vius que han fet possible la vida tal com la coneixem.  

Mentrestant, la Laia visita la biblioteca de la ciutat, l’OBA. És força espectacular, diàfana i amb molta llum. L’espai infantil gaudeix de múltiples matalassos, d’unes grades i d’un tipi, i els infants passen la tarda jugant, berenant i fullejant llibres de la biblioteca mentre els pares i avis conversen.

La Maria i la Laia ens retrobem i anem a visitar un museu imprescindible d’Amsterdam: la casa d’Anna Frank. La crueltat del que va viure l’Anna Frank i la seva família, la família Van Pels i el dentista Fritz Pfeffer ens fa reflexionar sobre com malauradament actualment encara s’estan repetint situacions semblants, i parlem sobre la importància de mirar i estudiar el passat per aprendre’n d’ell i per no repetir els mateixos errors.

Acabem el dia sopant al Foodhallen, un mercat interior amb molt bon ambient en què s’hi pot trobar menjar típic holandès i també plats d’arreu del món.

DIA 3 Dimecres 29/01/2025

Ens trobem a l’equador del curs i ens sorprenen amb una classe conjunta amb l’altre grup. Sembla que comença la part més pràctica i tenir més opinions farà més realista l’activitat. De fet ens plantegen una pregunta a debatre: “S’han de prohibir els mòbils als centres educatius?”. La reflexionem i posem en pràctica la Deep democracy!

Pas 1: ens hem de posicionar a banda i banda de l’aula en funció de la nostra opinió. La gent que està d’acord, a l’esquerra, i la que està en desacord, a la dreta. També et pots quedar a la meitat si no ho tens tan clar. 

Pas 2: cada persona explica el motiu de la seva ubicació. La resta només ha d’escoltar. 

Pas 3: ara cada persona diu en què està d’acord de les opinions que ha escoltat i estaven enfrontades a la seva pròpia.

Pas 4: incloure la visió de la minoria, buscant què els faria modificar la seva percepció. 

Pas 5: recol·lectar novament les opinions amb l’objectiu d’arribar a l’acord. 

Ha estat una jornada molt pràctica en la qual hem dialogat àmpliament sobre els pros i els contres. Hem presentat arguments que ens han permès observar com, amb respecte, diàleg i una bona base, és possible modificar posicions que inicialment semblaven molt divergents, aconseguint així una major aproximació entre les parts. Demà continuem!


Dins del programa Erasmus+, se’ns ofereix l’oportunitat de visitar Zaanse Schans, un petit poble situat a uns 20 km. al nord-oest d’Amsterdam.

Zaanse Schans és un gran ecomuseu a l’aire lliure on és possible apreciar tal com era la vida rural abans de la revolució industrial.

Hi arribem en tren i en pocs minuts ja som dins del poble. Allà hi trobem cases de fusta tradicionals i els típics molins de vent holandesos. Tot plegat, un entorn bucòlic, envoltat d’aiguamolls i pastures.

Podem entrar en un dels molins i ens expliquen que actualment els molins encara funcionen per a tallar-hi troncs, i que a les cases, del tot pintoresques, encara hi ha habitants.

A Zaanse Schans també visitem l’antiga fàbrica de xocolata i galetes Verkade. Quina bona olor que feia tot el seu voltant!

 

DIA 4 Dijous 30/01/2025

 

El quart dia el dediquem a aprofundir en dos aspectes molt importants per la resolució de conflictes: la comunicació no violenta i l’escolta activa. En el dia d’avui ens ofereixen i expliquen els quatre passos per tenir sempre presents i aconseguir comunicar-nos com una  girafa i no com un xacal!  

Vam poder practicar en parelles diverses situacions fent roleplay i intentar tenir presents aquests passos i el resultat va ser molt gratificant. 

També la pràctica de l’escolta activa ens va posar en diferents situacions. En definitiva, va ser una jornada plena de comunicació, que ens va permetre tant parlar d’una manera més assertiva com escoltar les opinions dels altres amb més comprensió. 

    

Després de classe anem a visitar Utrecht, una petita ciutat situada a uns 40 quilòmetres d’Amsterdam. La nostra professora, la Nastajja, ens l’ha recomanada, així que no dubtem a anar-hi.

Ens dirigim a l’estació central d’Amsterdam, i en 30 minuts ja som a Utrecht. Un cop a la ciutat, passegem sense rumb per la ciutat tot gaudint de l’arquitectura, els canals, l’ambient, el bon clima que ens ha acompanyat durant tot el viatge i la companyia.

A mitja tarda tornem cap a Amsterdam i busquem un bon lloc per acomiadar-nos de l’última nit a Amsterdam. El googglemaps ens indica un bon lloc de formatges, i no ens ho pensem! Un cop a dins, ens adonem ràpidament que no ens hem equivocat de lloc. L’olor de formatges ens envaeix, i ja assegudes a taula, gaudim d’una bona raclette de formatges holandesos.

DIA 5 Divendres 31/01/2025

Avui és l’últim dia! Ahir ens van quedar temes pendents i avui tenim molta feina!

La jornada ens sorprèn amb una sala plena de gent! I és que avui s’hi han unit els companys del curs STEM, amb els quals només vam coincidir el primer dia al tour per la ciutat. 

La seva referent ens fa una explicació del sistema educatiu holandès. És bastant diferent dels que coneixem. Als Països Baixos, els infants van a l’escola des dels 4 anys fins als 12. En finalitzar aquesta etapa, l’alumnat s’enfronta a uns exàmens que definiran la resta de la seva vida estudiantil. En funció dels resultats, els docents decidiran quin serà el seu camí fins que arribi als 16 i/o 18 anys. 

A continuació vam conèixer les 7Cs de la comunicació, que ens ajudaran a millorar la nostra manera de compartir la informació que volem transmetre. 

Per tal de posar-ho en pràctica, fem una dinàmica molt interessant que va posar de manifest la importància de les 7Cs. 

Ja per acabar, també ens ensenyen el mètode Hot Spot, mitjançant el qual les persones comparteixen la seva opinió col·locant-se al mig d’una rotllana i els que comparteixen el mateix punt de vista es van unint afegint més arguments a favor. 

El temps va passar molt de pressa i ens han quedat moltes coses pendents. Tenim molts materials per continuar indagant, però ara tocava acomiadar-se de la petita família Erasmus+ que hem tingut aquesta setmana. 

Acabem el curs exposant una valoració individual davant de tots els nostres companys. La pena per acomiadar-nos i finalitzar la nostra formació és forta, i més d’un i de dos ens emocionem explicant com ens hem sentit i tot el que hem après.

Les últimes reflexions ens fan veure a molts dels que érem a allà per què vam escollir la docència i per què ens apassiona tant la nostra feina.

Després dels moments emotius i amb alguns ulls vidriosos, un pica-pica ens fa tornar els somriures i ens acomiadem amb una fotografia de grup.

L’estada a Amsterdam ja s’acaba però no volem deixar perdre les últimes hores a la ciutat. Així doncs, un cop finalitzat el curs, ens dirigim a Albertcuyp market, on acabem de fer l’últim tomb per Amsterdam. Allà hi dinem, comprem els últims souvenirs per a la família i valorem molt i molt positivament la vivència.

 

L’experiència a Amsterdam ens ha servit per conèixer professors de diferents països d’Europa, per compartir-hi experiències, inquietuds i neguits, per adonar-nos que tot i les diferències ens assemblem força i que tots tenim més o menys els mateixos conflictes a l’aula. També ens ha servit per aprendre noves tècniques per a resoldre els problemes que sorgeixen al dia a dia als centres escolars, així com per adonar-nos com ens apassiona la nostra professió, per practicar i millorar el nostre anglès, per descobrir els Països Baixos i per unir llaços entre dues companyes del mateix centre, per poder gaudir de converses pausades i per poder reflexionar sobre la vida i sobre l’educació.

Comenta aquesta entrada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Copyright © 2025 L'institut Escola d'Art