Enguany, dins del programa Erasmus+, hem engegat un projecte eTwinning a 2n d’ESO. Es diu “Let’s build a bridge across the Atlantic” (Construïm un pont a través de l’Atlàntic).
En què consisteix el projecte?
El nostre projecte ha reunit tres escoles de tres països: Morne des Esses (França), IE ARTS (Espanya) i Instituto Comprenssivo de Foligno (Itàlia), tots ells a través de la plataforma eTwinning, amb la participació de sis mestres i tres classes.
Volíem que els nostre alumnat descobrís altres formes de celebrar dues temporades festives a Europa (octubre-novembre // desembre-gener) i compartissin les seves tradicions (costums, cançons, menjar, decoracions, etc.).
En aquesta presentació podeu veure una mica més les instruccions que l’alumnat va rebre.
Tot l’intercanvi va tenir lloc a la plataforma TwinSpace d’Etwinning.
Idiomes del projecte
Els idiomes principals van ser l’anglès i l’espanyol, amb l’ús de llengües locals com el català, el francès, el criollo i l’italià per a tasques concretes com el llibre digital d’imatges i algunes cançons.
Alumnes
El projecte va involucrar un total de 107 alumnes dels 3 països, amb edats entre 13 i 15 anys:
Objectius del projecte
Els nostres alumnes, que provenien de contextos molt diferents, no sempre eren conscients de que tots ells pertanyien al mateix continent europeu. L’objectiu principal va ser obrir els ulls de l’alumnat al món exterior i a Europa. Havien de ser conscients de la importància de parlar idiomes estrangers per poder comunicar-se amb els seus companys europeus, fet que va augmentar la seva motivació i va despertar la seva curiositat en situacions de la vida real.
A més, el projecte va contribuir a donar més confiança als alumnes en les seves habilitats lingüístiques i els va fer sentir orgullosos de poder presentar la seva cultura a altres joves de la seva mateixa edat, la qual cosa va afavorir el seu autoestima. També els va proporcionar coneixements geogràfics i culturals d’Europa i va fomentar el seu esperit creatiu. Van descobrir i utilitzar noves llengües com el català, el criollo i l’italià. Finalment, el projecte va ajudar a millorar les competències digitals dels alumnes i va reforçar la seva capacitat de treballar en equip.
Organització i seguiement del projecte
Per a poder organitzar el projecte, el professorat dels tres països vam fer diverses reunions telemàtiques. Aquestes reunions ens va permetre organitzar els diferents passos de cara a la col·laboració.
Les activitats que vam desenvolupar anàven des de l’explicació de receptes tradicionals d’aquestes èpoques fins l’intercanvi de cançons de Nadal, tradicions de carnaval, l’any nou xinès, ramadan, etc. Molts alumnes van aventurar-se a cuinar pels seus companys i companyes. Va haver-hi fins i tot qui va fer simulacres de les campanades de cap d’any! Un cop penjats i visiualitzats els vídeos, l’alumnat va interactuar a través de la plataforma eTwinning, reaccionant als vídeos i deixant-hi comentaris.
Al final del projecte vam crear un Kahoot (preguntes quiz) amb preguntes fetes pel propi alumnat per a posar a prova el que havien après dels seus companys i companyes internacionals.
Resultats d’aprenentatge
Al final del projecte, vam aconseguir els següents resultats:
Com veieu, aquest projecte ha estat una oportunitat única perquè els nostres alumnes coneguin les tradicions i cultures d’altres països europeus, treballant en equip i millorant les seves habilitats digitals i lingüístiques. També per a que posin les seves habilitats lingüístiques en pràctica en una situació real, ona havíen de comunicar-se amb persones reals de la seva edad i d’altres països. Estem molt contentes d’haver pogut compartir aquesta experiència amb escoles de França i Itàlia, i vam aconseguir que els nostres alumnes es beneficiessin enormement d’aquesta col·laboració internacional!